
سمی بودن لاک موضوعی به اثبات رسیده است. لاکها حاوی ترکیباتی هستند که به THE BIG3 معروف است و میتواند عامل مشکلات مغزی یا حتی سرطان باشد. لاک حاوی ۳نوع ترکیب مضر است:
- فرمالدهیدها عامل سفتی لاک هستند و از نفوذ باکتری به لاک پیشگیری میکنند . اگر میزان فرمالدهیدی که وارد بدن میشود کم باشد مشکلی ایجاد نمیشود اما حتی میزان کم آن هم میتواند سبب بروز حساسیت شده و عامل آبریزش چشم و بینی باشد.
- تولوئن نوعی رزین است و سبب روانی لاک میشود. این ترکیب در مجاورت هوا تبدیل به بخاری با بوی تند و شیرین میشود و عامل آلرژی پوستی و تنفسی است. تولوئن در رنگها و بنزین هم وجود دارد و میتواند به سیستم عصبی ، کلیه ها و قلب آسیب برساند. این ترکیب در لاک عامل سردرد ، سرگیجه و خستگی است.
- دی بوتیل فتالات در واقع مایعی چرب است و مقادیر زیاد آن میتواند روی هورمونهای جنسی اثر منفی گذاشته و باعث خارش چشم و پوست و حتی حلق شود. این ماده سمی میتواند از طریق ناخنها جذب شود و به همین دلیل استفاده از این ماده شیمیایی از سال ۲۰۰۵ در اروپا ممنوع شدهاست .
در بیشتر لاکهای ناخن از این مواد استفاده شده است اما به یاد داشته باشید که مقدار این مواد خیلی کم است و فقط در صورت استفاده مکرر و طولانی میتواند ایجاد مشکل کند .
*مراقب ترکیبات نوظهور باشید!
امروزه برندهای تولید کننده محصولات آرایشی ادعا میکنند که در ساخت لاک ناخن دیگر از موادی نظیر رزینها، فرمالدهید و تولوئن که سرطان زا بودن آنها به اثبات رسیده استفاده نمیکنند. اما تحقیقات اخیر از وجود ماده دیگری در فرمولاسیون لاک پرده برداشته که میتواند برای بدن مضر باشد.این ماده که تری فنیل فسفات (triphenyl phosphate) یا TPHP نام دارد ترکیبی ضد حریق است و پیش از این در وسایل منزل کاربرد داشت. این ترکیب به نوعی مانند هورمون عمل کرده و میتواند ظرف ۱۲ الی ۱۴ ساعت از طریق پوست جذب شده و آثار خود را بر جای بگذارد.
در رابطه با تری فنیل فسفات هنوز تحقیقات جامعی انجام نشده و نتایج به دست آمده ضد و نقیض است. تحقیقات انسانی و حیوانی ابتدایی نشان داده است این ماده میتواند سبب بلوغ زودرس شود. اما تحقیقات دیگری ثابت کرده که وجود این ترکیب چندان نگران کننده نیست زیرا درصد بالایی از ترکیب جذب شده توسط کلیه ها و کبد متابولیزه و از بدن دفع میشود.
*چند نکته مهم در رابطه با لاک
١حتی لاک های بیو یا طبیعی هم مضر هستند بنابراین در استفاده از آنها افراط نکنید. فقط هفته ای یک بار یا تنها زمانی که به مهمانی دعوت میشوید لاک بزنید.
٢-از استون برای پاک کردن لاک استفاده نکنید .
٣-به ناخن های خود استراحت دهید ؛ بعد از پاک کردن لاک بلافاصله مجدد لاک نزنید .اجازه دهید ناخن هایتان تنفس کند. در غیر این صورت به مرور ناخن ها شکننده شده و تغییر رنگ میدهند .
۴- فقط یا به دستها یا به پاها لاک بزنید ، هیچ وقت دستها و پاها را با هم دیگر لاک نزنید. در این شرایط میزان تجمع مواد سمی در بدنتان افزایش مییابد
۵-لاک را برای مدت طولانی روی ناخن نگذارید .
۶-لاک را فوت نکنید تا زودتر خشک شود ، در این صورت مواد سمی ممکن است وارد دستگاه تنفسی شما شوند .
٧-در اتاقی که دارای تهویه است لاک بزنید .
منبع: